Raspuns domnului Ioan Pop Florantin - Confrati invatatori si stimabili cetitori

Raspuns domnului Ioan Pop Florantin - Confrati invatatori si stimabili cetitori

de Ion Creanga

D-l profesor Ioan Pop Florantin a publicat in ziarul Liberalul din Iasi, n.n. 104, 107, 109,110, 127, 128, 130 si 131, din luna mai si iunie, anul 1887, un soi de critice si calomnii la adresa noastra, ca autori ai cartei intitulata: Metoda noua de scriere si cetire pentru clasa I-a primara. si tot d-nul Florantin este, care se ascunde sub initialele Z si F, din articolele intitulate, cel intai Plagiatura si cel al doilea O neomenoasa specula cu carti didactice, articole publicate in ziarul Lupta; cel intai, in no. 294 din 8 iulie si cel al doilea, in no. 303 din 18 iulie, tot din 1887.

Daca onorabilul d-n Pop Florantin s-ar fi marginit de a ne critica dascaleste, noi n-am avea nimic de a-i intimpina, ba inca i-am fi multemit. insa, d-nia-lui ne-a calomniat, cu intentiune de a ne dobori si de a ne arata in fata lumei ca pe niste oameni ce n-am fi avut constiinta si bun simt de ceea ce am facut si n-am fi lucrat decit numai impinsi de interes de specula.

Dar, ceea ce ne mira si ne mihneste si mai mult, este ca Metoda noua a desteptat gelozie pina si in insusi onorabilul profesor de la Universitatea din Iasi, d-l Aron Densusanu, care nu s-a gindit... cind a zis in Congresul didactic tinut in Iasi, in primavara anului trecut, cum ca Metoda noua este copiata de pe cartea unui evreu, M. svartz.

Pentru ca lumea sa fie indeajuns convinsa de ceea ce arata si ce voieste, mai cu sama d-l Ioan Pop Florantin, vom trata pe rind toate chestiunile atinse de d-nia-lui, din punct de vedere didactic si vom raspunde la toate cu dovezi pipaite, ca sa se convinga oricine ca cele ce ni se arunca de catre d-l Florantin nu sunt decit niste calomnii izvorite din patima si rea credinta, iar nicidecum fapte intemeiate pe adevar.

si daca nu i-am raspuns atunci indata, pricina este c-am asteptat sa vedem ce mai are de iscodit, pe socoteala noastra, mintiosul filozof. Vazind insa ca de la o vreme s-a oprit, ne simtim datori de a-i raspunde.

Pentru aceasta, mai intai vom cauta a desfasura de la inceput tot istoricul aparitiunei cartei noastre, spre a se vedea, de catra oricine, buna credinta si destoinicia noastra in asemine materie. Apoi vom pune fata in fata ambele carti si vom arata deosebirea intre una si alta, ca sa se convinga fiecare, daca Metoda noua samana sau nu cu cartea lui M. svartz, si daca, vroind chiar a ne folosi de un lucru strain, dupa cum ni se imputa, am fi avut ce gasi de copiat in aceasta carte. De asemine, si in privinta calomniilor publicate in ziarul Lupta vom cauta a le spulbera in vint si a-i inapoia, d-lui Florantin, lacomia de cistig, ce cu precugetare si rea credinta, ni-o atribuie noua.
Raspuns domnului Ioan Pop Florantin - Confrati invatatori si stimabili cetitori
Raspuns domnului Ioan Pop Florantin - Istoricul aparitiunei cartei noastre Metoda noua
Raspuns domnului Ioan Pop Florantin - Dare de sama despre Cursul de scriere si cetire de M.Svartz
Raspuns domnului Ioan Pop Florantin - Figurile ca mijloc de a sprijini memoria copiilor la cunoasterea literelor
Raspuns domnului Ioan Pop Florantin - Calomniile d-lui profesor Ioan Pop Florantin
Raspuns domnului Ioan Pop Florantin - Nerusinarea d-lui Ioan Pop Florantin
Raspuns domnului Ioan Pop Florantin - Opere didactice ale d-lui profesor Ioan Pop Florantin si ieftinatatea lor, fata de cartile noastre
Raspuns domnului Ioan Pop Florantin - Pretul cartilor noastre, fata de pretul celorlalte carti


Aceasta pagina a fost accesata de 3643 ori.