De la Ion Creanga catre Iacob Negruzzi

De la Ion Creanga catre Iacob Negruzzi

de Ion Creanga

Iasi, 22 fevruarie 1885

Stimabile d-le Negrutz,
Prin ziarul Vointa nationala de ieri joi 21, se vede publicata o "deciziune ministeriala" destul de aspra si, pe cit se pare, nepartinitoare in privinta cartilor didactice, deocamdata a celor de parte stiintifica, dupa raportul comisiunei insarcinate cu esaminarea unor asemine carti.
Desigur ca, si cele de parte literara vor trece prin asemene purgator, degraba, degraba. Eu impreuna cu colegii mei: Raceanu, Ienachescu si Grigorescu, inca de pe la 1868, am inceput a scoate la lumina asemine carticele, si anume : 1) Metoda noua de scriere si cetire pentru clasa I-a primara; 2) Invatatorul copiilor, carte de cetire pentru clasele primare; 3) Geografia judetului Iasi; 4) Harta judetului Iasi; 5) Povatuitorul la cetire prin scriere. Si la 6) Regulele limbei romane de d-l T.Maiorescu, pentru clas. II primara, retiparita de mine cu invoirea autoriului. Metoda noua si Invatatorul copiilor sunt aprobate si prin decret domnesc din timpul d-lui
Maiorescu. Celelalte inca sunt aprobate prin deciziuni ministeriale. Noi, fiind ucenicii d-lui maiorescu si ai Societatii literare" Junimea", parca nu ne-am prea teme ca lucrarile noastre sa fie azvirlite cu despret din scoala, daca comisiunea insarcinata nu va judeca munteneste... Vorba ceea (cimilitura rimei) ; " Apara-ma de gaini, ca de cini nu ma tem."
Dorind dar cu nerabdare a sticam ce soarta ar ave cartile noastre, va rugam respectuos a face prin prietenii d-voastra, sa aflam cam ce ne asteapta in privinta cartilor mai sus insemnate.
Iertati-ne, va rugam, de indrazneala ce am avut de a va supara, si primiti din parte-ne incredintare de stima si respectul ce va pastram.

I. Creanga





De la Ion Creanga catre Iacob Negruzzi


Aceasta pagina a fost accesata de 3148 ori.