De la Ion Creanga catre Titu Maiorescu

De la Ion Creanga catre Titu Maiorescu

de Ion Creanga

Iasi, 25 maiu 1883

Stimabile d-le Maiorescu,

La 21 a curentei, corpul institutorilor din Iasi mi-a facut iarasi onoare a ma alege intre cei trei..., dintre cari, precum stiti, numai unul e destinat a lua parte ca membru in Consiliul general al instructiunii, dupa vointa ministrului.
Asa fiind a se urma, si avind incredere in mine ca in rindul trecut sa nu fi adus vreo nemultumire prin pacinica mea dormitoare in sinul acestui consiliu, cutez a va ruga sa puneti un cuvint pe linga cine se cuvine, pentru ca sa fiu nimit membru si in rindul acesta.
Staruinta mea de a mai vedea Bucurestii nu e nici din ambitie, nic pentru niscaiva interese particulare.
Intii, doresc sa-mi mai vad baiatul; al doilea, citeva persoane stimate si iubite, cari ma atra; al treilea, cu ocaziunea aceasta poate sa-mi tiparesc putinele scrieri la Socec, facind eu insumi corectura; si al patrulea, cred, in prostia mea, ca cel ce cunoaste cit de putin firul oarecaror lucrari, tot mai de folos poate fi decit cel ce pofteste a face experiente din nou, daca are placere sa o faca si nu este altceva la mijloc.

Va salut cu draga inima si va doresc sanatate si bucurie.
I. Creanga

N.B. Ceilalti doi alesi sint : Ropala, grecusor, dar bun baiat altfel, si Hrisoscoleu, care m-a sfredelit mult impreuna cu Savescu si alti citiva, afara de d-l Darzeu, care este un tip de om cinstit in toata puterea cuvintului.




De la Ion Creanga catre Titu Maiorescu


Aceasta pagina a fost accesata de 2925 ori.