Scrisoare de la I.Creanga catre Gheorghe Creanga

Scrisoare de la I.Creanga catre Gheorghe Creanga

de Ion Creanga

septembrie 1865

Tinutul districtului urbei Iasi, 3 din luna a septea, timpul secerisului la ovreii din Iasi.
Sarut miinile si pe dos, si pe fata, preaiubitilor mei, badita si lelita Ecaterina.
Despre noi veti sti, dupa cum si stiti, ca suntem sanatosi din gratia lui D-zeu.
Dorim, deci, ca si pe d-voastra, aceasta simpla epistola sa va gaseasca in cel mai perfect grad al sanatatei si al fericirei! De vreti a sti noutati noua, iata, va spun: cu nefericita ocaziune a raposatului intru fericire a Bondarului si pusu la revineala in puscaria, a sfintului Nichipercea, m-am dus la Pru!! u! utu, si am facut feredele de punga. Sunt bune ori ba?
De faceam pulpe, poate-mi vei zice c-ar fi fost mai bune, ca-mi intareau slabiciunile nervilor ... Asa-i c-am gresit?
Alta noutate noua: in timpul vijeliei unui inderetnic vint de la finele nepomenitei luni, iunie, clopotnita Goliei fu aruncata deasupra celei de la Barboiu, si clopotele tocmai la Patruzeci de Sfinti; si la Arhiman -Dracu Merisesco, in gradina a crescut un castravete de doi coti si jumatate care merita a fi dus la expozitia de la Frumoasa, care au fi la 24 septemvrie, curgator in avusul urbei Neamtului buza-bri de Bercu, in casele lui Grama, sa se mureze; - si atunci ar putea fi gustos pentru mahmurul si gherghetegul paroh a cosului de biserica Posa, care a cazut cu curu in par, pardon de espresiune! si a nevalabilului prohesore din satul rural Tipirigu, cucurigu, sau Pi!pi!ri!gu, care are trei mii de zile pe un an de lei, patru care de carbuni din padurea Dumesnicului, pentru vacsuit opincile, si apa cit va pute bea, cu cal cu tot, din pariul trecator pe linga basarica; afara de alte venituri ce-i mai curg de pe dealul Cetatei, cind vine vro ploaie repede.
In fine: in consederaciunea observarei fiindca tara n-are motivele ei, Doamna face toate trebile, pamplesiru. Destul!!
Eu sa mai salut si pe amicii prieteni a d-voastre: sarutari amicabile din parte-mi, d-lui Georgiu, - precum miinile, gurita si ochii d-ne E...le..nu..ta rugindu-i totodata de iertare! caci zic amicalminte; iar de-as fi acolo, v-as arata in fapta, daca nu m-as trezi cu vro citeva testele de pumni pe linga spinare. Aoileo! rau ma doare!!
Inchinaciuni mutuale la cei ce nu ma vor intreba; iar venerabilului parinte Vasile Rasmirita si familiei, sarutari de miini din pqarte-ne. Alta noutate: m-am mutat intr-o casa unde se afla si citeva frumusele, ce pe la Iasi le zic fete; stii proverbu cela : " Betivului si dracu-i ise cu ocaua plina". Cu alte cuvinte, sunt factor de... iaca o noua functiune!!
Parintele Ienachescu va trimite un sac de complimente, si sarutari de mina; lui Gogu, Lazarachi, Manole a Lazaroaei etc etc; se-ntelege, pe la toti acei la cari am baut vin mai gustos...
Asta-noapte, cind scriam, am visat ca ma suiam la Cetatea Neamtului cu proviantu de trei posci s-un cozonac, ce-i ducea diaconul Theodor, si vin intr-un ulcior, si cu mai multi companioni si companioane, carii mergeau pina la punticica dinaintea casei sf.-voastre si iar se intorceau inapoi.
Ce frumoasa petrecere!!
Si-asa m-am trezit! cu condeiul dupa urechi; stii cum sed cei du pe la cantelarii; adeca, ca un cinovnic de la presusftie, trimis in pozvoleanii de nagrajdeanii.
Pe Vasilica l-am vazut de demult; grabiti a veni la Iasi, sa-l asezam in Seminarie.

Al domniei-voastre serv!
I.Creanga
Scrisoare de la I.Creanga catre Gheorghe Creanga


Aceasta pagina a fost accesata de 4180 ori.