Danila Prepeleac

Danila Prepeleac

de Ion Creanga


Era odata intr-un sat doi frati si amandoi erau insurati. Cel mare era harnic, grijuliu si chiabur, pentru ca unde punea el mana, punea si Dumnezeu mila, dar n-avea copii. Iara cel mic era sarac. De multe ori fugea el de noroc si norocul de dansul, caci era lenes, nechitit la minte si nechibzuit la trebi, s-apoi mai avea si o multime de copii! Nevasta acestui sarac era muncitoare si buna la inima, iar a celui bogat era pestrita la mate si foarte zgarcita. Vorba veche: Tot un bou s-o belea. Fratele cel sarac- sarac sa fie de pacate!- tot avea si el o pereche de boi, dar colea: porumb la par, tineri, nalti la trup, tantosi la coarne, amandoi cudalbi, tintati in frunte, ciolanosi si grasi, cum sunt numai buni de injugat la car, de iesit cu dansii in lume si de facut treaba. Dar plug, grapa, teleaga, sanie, car, tanjala, carceie, coasa, hreapca, tapoi, grebla si cate alte lucruri ce trebuiesc omului gospodar, nici ca se aflau la casa acestui om nesocotit. Si cand avea trebuinta de asemenea lucruri, totdeauna supara pe altii, iara mai ales pe frate-sau care avea de toate. Nevasta celui bogat de multe ori facea zile fripte barbatului, ca sa-l poata descotorosi odata de frate-sau. Ea zicea adeseori:
      - Frate, frate, dar pita-i cu bani, barbate.
      - Apoi da, mai nevasta, sangele apa nu se face. Daca nu l-oi ajuta eu, cine sa-l ajute?
      Nevasta, nemaiavand incotro, tacea si inghitea noduri. Toate ca toate, dar carul sau era de haimana. Nu treceau doua-trei zile la mijloc, si se trezea la usa cu Danila, cumnatu-sau, cerand sa-i imprumute carul: ba sa-si aduca lemne din padure, ba faina de la moara, ba capiti din tarina, ba multe de toate.
       - Mai, frate-zise intr-o zi cel mare, astuilalt- mi-i lehamite de fratia noastra! ...Tu ai boi, de ce nu-ti inchipuiesti s-un car? Al meu l-ai harbuit de tot. Hodorog! incolo, hodorog ! pe dincolo: carul se strica. S-apoi, stii vorba aceea: da-ti popa pintenii si bate iapa cu calcaiele.
      - Apoi da, frate- zise astalalt, scarpinandu-se in cap- ce sa fac?
      - Ce sa faci? Sa te invat eu: boii tai sunt mari si frumosi; ia-i si du-i la iarmaroc, vande-i si cumpara-ti alti mai mici si mai ieftini, iar cu restul de bani cumpara-ti si un car si iaca te-ai facut gospodar.
      - Ia, stii ca nu m-ai invatat rau? Asa am sa fac.
      Zicand aceste, se duce la dansul acasa, isi lua boii de funie si porneste la cu ei spre targ. Dar, cum am spus, omul nostru era un om dintre aceia caruia-i mancau cainii din traista, si toate treburile cate le facea, le facea pe dos. Targul era cam departe si iarmarocul pe sfarsite. Dar cine poate sta impotriva lui Danila Prepeleac? Ca asa ii era porecla, pentru ca atata odor avea si el pe langa, facut de mana lui. El tufleste cusma pe cap, o indeasa pe urechi si habar n-are:
      Nici nu-i pasa de Nastasa, de Nichita..nici atata.
       Mergand el cu Duman si Talasman ai sai, inainte spre iarmaroc, tocmai pe cand suia un deal lung, alt om venea dinspre targ cu un car nou, ce si-l cumparase chiar atunci si pe care-l tragea cu mainile singur, la vale cu propele si la deal cu opintele.
      - Stai, prietene, zise Danila cu boii, care tot smuceau din funie, vazad troscotul cel fraged si mandru de pe langa drum. Stai putin cu carul c-am sa-ti spun ceva.
      - Eu as sta, dar nu prea vrea el sa stea. Dar ce ai sa-mi spui?
      - Carul dumitale parca merge singur.
      - D-apoi...mai singur, nu-l vezi?
      - Prietene, stii una?
      - Stiu, daca mi-i spune.
      - Hai sa facem treampa: da-mi carul si na-ti boii. Nu vreau sa le mai port grija-n spate: ba fan, ba ocol, ba nu-i manance lupii, ba multe toate cele...Oi fi eu vrednic sa trag un car, mai ales daca merge singur.
      - Suguiesti, mai omule, ori ti-i intr-adins?

      - Ba nu suguiesc, zise Danila.
      Apoi dar te vad ca esti bun mehenghi ... zise cel cu carul; m-ai gasit intr-un chef bun; hai noroc, sa dea Dumnezeu! Sa-ti aibi parte parte de car si eu de boi!
Apoi da carul, isi ia boii, pleaca pe costisa intr-o parte spre padure si se ca mai duce. Instalat, adica Danila, zice in gandul sau:
       "Taci ca-i cu bughe, l-am potcovit bine ... De nu cumva s-ar razgandi;dar parca nu era tigan sa-ntoarca."
       Apoi isi ia si el carul si porneste tot la vale inapoi spre casa.
      - Aho! Car nebun, aho! Cand te-oi incarca zdravan cu saci de la moara, ori cu fan din tarina, atunci sa mergi asa!
      Si cat pe ce, sa nu-l ieie carul inainte.
      Dar de la o vreme valea s-a sfarsit si s-a inceput un deal. Cand sa-l suie la deal, suie-l daca poti...Harti! incolo, scarti! incolo, parti! incolo, carul se da inapoi.
      "Na! car mi-a trebuit, car am gasit!"
      Apoi cu mare greu hartoieste carul intr-o parte, il opreste in loc, se pune pe protap si se asterne pe ganduri.
      "Ma! asta-inca-i una! De-oi fi eu Danila Prepeleac, am prapadit boii; iar de n-oi fi eu acela, apoi am gasit o caruta...
      Ba e Prepeleac, ba nu-i el..." Cand iaca un om trecea iute spre targ, c-o capra de vanzare.
       -Prietene-zise Danila-nu mi-i da capra aceea, sa-ti dau carul ista?
      - Apoi ... da ... capra mea nu-i de cele saritoare si-i buna de lapte.
      - Ce mai la deal, la vale;buna ne-buna, na-ti carul si da-mi-o!
      Cela nu mai pune de pricina: da capra si ia carul. Apoi astepta pana vin alta care de-l leaga dinapoia lor si se duce in treaba lui spre casa, lasand pe Danila gura-casca tot pe loc.

       "Bun, zise Prepeleac. Ia pe ista cu capra stiu ca bine l-am boit ..."
       Ia apoi si el capra si porneste iar spre targ. Dar capra tot capra: se smuceste in toate partile, incat ii era acum lehamite de dansa.
       "De-as ajunge mai degraba in targ-zise Prepeleac- sa scap de raia ista."
       Si mergand el mai departe, iaca se intalneste c-un om ce venea de la targ c-o gasca in brate.
       -Bun intalnisul, om bun, zise Danila.
       -Cu bine sa dea Dumnezeu!
      - Nu vrei sa facem schimb, sa-ti dau capra asta si sa-mi dai gasca?
      - N-ai nimerit-o, ca-i nu-i gasca, ci-i gansac: l-am cumparat de samanta.
      - Da, da-mi-l, da-mi-l! ca-ti dau si eu o samanta buna...
      - De mi-i da ceva ceva adaos, poate sa ti-l dau; iara de nu norocul gastelor deacasa, ca are sa faca un otrocol prin ele, de s-a duce vestea!
      In sfarsit, dur la deal, dur la vale, unul mai da, altul mai lasa si Prepeleac marita capra! Apoi infasca gansacul si pleca tot inainte spre targ. Cand ajunse la targ, gansacul dorit de gaste, tipa cat il tinea gura: ga, ga, ga!
       "Na! c-am scapat de dracul, si-am dat peste tata-sau: aista ma asurzeste. Las ca te insor si pe tine acus, mai buclucasule."
       Si trecand pe langa un negustor cu pungi de vanzare, da gansacul pe o punga de cele cu talger si cu baierile lungi, de pus la gat. Ia el punga, o suceste, o invarteste s-apoi zice:
       "Na-ti-o franta, ca ti-am dres-o! dintr-o pareche de boi, de-a mai mare dragul sa te uiti la ei, am ramas c-o punga goala. Mai, mai, mai,! Doar stiu ca nu mi-i acum intaiasi data sa merg la drum; dar parca mi-a luat dracul mintile."
       Mai sede el cat sede, de casca gura prin targ s-apoi isi ia talpasita spre casa. Si ajungand in sat, se duce drept la frate-sau, ca sa-i aduca bucurie.
      - Bine v-am gasit, badita!
      - Bine ai venit, frate Danila. Da mult ai mai zabovit la targ!
      - Apoi da, badita, m-am pornit cu graba si m-am intalnit cu zabava.
      - Ei , ce veste ne mai aduci de pe la targ?
      - Ia, nu prea buna! Bietii boisorii mei s-au dus ca pe gura lupului.
      - Vro dihanie a dat peste dansii, ori ti i-a furat cineva?
      - Ba i-am dat eu singur, cu mana mea, badita.
      Apoi spuse din capat toata intamplarea, pe unde a fost si ce a patit, iar la urma urmelor zise:
      - S-apoi ce mai atata vorba lunga, dintr-o pereche de boi, m-am ales c-o punga,s-apoi si asta pute a pustiu, badita draga.
      - Ma, da drept sa-ti spun, ca mare natarau mai esti!
      - Apoi, da, badita, pan-aici toate au fost cum au fost, da de acum am prins eu la minte...numai ce folos?
      Cand e minte,
      Nu-i ce vinde;
      Cand e branza.
      Nu-i barbanta.

       Iaca iti dau si dumitale punga asta, ca eu n-am ce face cu dansa. Si te mai rog, de toti dumnezeii, sa-mi imprumuti macar o data carul cu boii, s-aduc niste lemne din padure la nevasta si la copii, ca n-au scanteie de foc in vatra, sarmanii! S-apoi ce a da Dumnezeu, cred ca nu te-oi mai supara.
      - Ptiu ma! zise frate-sau, dupa ce l-a lasat sa sfarseasca. Se vede ca Dumnezeu a umplut lumea asta cu cea putut. Iaca-ti mai dau odata carul, dar asta ti-a fi cea de pe urma.
      Lui Danila atata i-a trebuit. Ia carul cu boii fratine-sau si porneste. Cum ajunge in padure, chiteste un copac care era mai mare si trage carul langa el. Si fara sa dejuge boii, incepe a taia copacul, ca sa cada in car deodata. Trebi de a lui Danila Prepeleac! ... Bocaneste el cat bocaneste, cand prrr! Cade copacul peste car de-l sfarma si peste boi de-i omoara!
      - Na! ca facui pacostea si ratine-meu! Ei, ei, acum ce-i de facut? ... Eu cred ca ce-I bine nu-i rau: Danila face, Danila trebuie sa desfaca. Ma duc sa vad n-oi putea smomi pe frate-meu, sa-mi imprumute si iapa, sa fug apoi cu ea in lume, iar copiii si nevasta sa-I las in stirea Celui de sus."
       Asa zicand porneste si mergand prin padure, s-a ratacit. Dupa multa truda si buimaceala, in loc sa iasa la drum, da de un helesteu si vazand niste lisite pe apa, zvarrr! cu toporul intr-insele, cu chip sa ucida vro una si s-o duca peschis fratine-sau. Dar lisitele nefiind chioare, nici moarte, au zburat.
       "Ma! ... ca rau mi-a mai mers astazi! Ce zi pocita! Se vede ca mi-a luat cineva din urma."
       Apoi da din umeri si porneste. Mai merge el cat mai merge, pana ce cu mare greu gaseste drumul. Apoi o ia la papuc si hai! hai! hai! ajunge in sat la frate-sau si pe loc carpeste o minciuna, care se potrivea ca nuca-n perete.
      - Frate, mai fa-mi bine si cu iapa, sa man boii de calare! In padure a plouat grozav si s-a facut o mazga s-un ghetus, de nu te mai poti de fel tine pe picioare.
      - Ma! zice frate-sau- se vede ca tu ai fost bun de calugarit iar nu de trait in lume, sa necajesti oamenii si sa chinuiesti nevasta si copiii. Haiti! Lipsesti dinaintea mea si du-te unde a dus surdu roata si mutul iapa, ca sa nu mai aud de numele tau!
      Iapa! Las pe Danila, ca stie el unde a duce-o: sa-ti ieie iertaciune de la boi si ziua buna de la car. Apoi iese pe usa pune mana pe iapa si pe-o secure si tunde-o! Cand se trezeste frate-sau: ie iapa daca ai de unde! Prepeleac era tocmai la helesteul din padure sa caute toporul. Aici ii tazni in cap lui Danila ca el ar fi bun de calugar, dupa vorbele fratine-sau.
      - Am sa durez o manastire pe pajistea asta, de are sa se duca vestea in lume, zise el.
      Si deodata se si apuca. Face mai intai o cruce s-o infige in pamant, de insamna locul. Apoi se duce prin padure si incepe a chiti copacii trebuietori: ista-i bun de amanare, cela de talpi, ista de grizi, ista de tumurugi, cela de costoroabe, ista de toaca. Si tot asa dondanind el din gura, iaca se trezeste dinaintea lui c-un drac, ce iesise din iaz.
      - Ce vrei sa faci aici, mai omule?
      - Da nu vezi?
      - Stai, ma, nu te apuca de nazbatii,iazul, locul si padurea de pe aici sunt ale noastre.
      - Poate-i zice ca si ratele de pe apa sunt ale voastre si topurul meu din fundul iazului. V-oi invata eu sa puneti stapanire pe lucrurile din lume, cornoratilor!
      Dracul neavand ce-i face, hustiuluc! in iaz is da de stire lui Scaraoschi despre omul lui Dumnezeu, cu naravul dracului. Ce sa faca dracii? Se sfatuiesc intre dansii si Scraoschi, capetenia dracilor, gaseste o cale sa trimeata pe unul dintre ei c-un burduf de bivol plin cu bani, sa-l puie pusnicului Danila, ca sa-l poata matura de acolo.
      - Na-ti, ma, banii!-zise dracul trimes- si sa te carabanesti de aici, ca de nu, e rau de tine!
      Prepeleac se uita la cruce, se uita la drac si la bani...da din umeri,s-apoi zice:
      - Aveti noroc, spurcatilor, ca-mi sunt mai dragi banii decat pusnicia, ca v-as arata eu voua!
      Dracul raspunde:
      - Nu te pune in poarta, mai omule, cu imparatul iadului; ci mai bine ia-ti banisorii si cauta-ti de nevoi.
      Apoi lasa banii si se intoarna in helesteu, unde gaseste pe Scaraoschi tare mahnit pantru pierderea unei comori asa de mari, cu care ar fi putut dobandi o multime de suflete.
       Prepeleac in acest timp se chitea cum ar face sa vada banii acasa la dansul.
       -Bun, zise Danila. Nici asta nu se ia din drum. Tot manastiri sa croiesti, daca vrei sa te bage dracii in seama, sa-ti vie cu bani de-a gata la picioare si sa te face putred de bogat.
       Pe cand se ingrijea el cum sa duca banii acasa, iaca un alt drac din iaz i se infatoseaza inainte, zicandu-i:
       -Mai omule! Stapanul meu s-a razgandit; el vrea mai intai sa ne cercm puterire, s-apoi sa iei banii.
       "Ia acu-i acu" zise Prepeleac in gandul sau, oftand.
       Dar este o vorba: Tot bogatul minteos si tanarul frumos. Danila mai prinsese acum la minte.
      - Puterile? Ei, cum si-n ce fel?
      - Iata cum:dintru- ntai si dintru-ntai, care dintre noi amandoi va lua iapa ta in spinare si va inconjura iazul de trei ori, fara s-o puie jos si sa rasufle, ai aceluia sa fie banii!
      Si cum zice, si umbla dracul iapa in carca si intr-o clipa inconjura iazul de trei ori. Prepeleac, vazand atata putere din partea dracului, nu-i prea veni la socotela, dar tot isi tinu firea si zise:
      - Mai Michiduta, doar eu te credeam mai tare dacat esti. Asa-i ca tu ai luat iapa in spate? Insa eu ti-oi lua-o numai intre picioare.
      Si indata se si azvarle pe iapa si inconjura iazul de trei ori fara sa rasufle. Dracul atunci se mira mult de asta si, neavand ce mai zice, iscodi alta:
      - Acum sa ne intrecem din fuga, zise el.
      - Mai Michiduta! da cu mine ti-ai gasit ca poti tu sa te intreci la fuga?
      - Vina incoace, sa-ti arat eu cu cine!
      Apoi merge impreuna cu dracul in niste porumbei, unde vede un iepure dormind si i-l arata.
      -Vezi tu pe cineva ghemuit jos si mititel?
      -Vad.
      -Acela-i copilul meu cel mic. Atine-te! Si cand l-oi trezi eu din somn, sa te iei dupa dansul. S-odata si striga:u! ta! na! na! na!...
      Atunci iepurere sare, si dracul dupa el. Fug ei cat fug si de la o vreme dracul ii pierde urma iepurelui. Pana acum toti radeau de Prepeleac, dar acum a ajuns sa rada si el de dracul. Pe cand Danila se tinea cu mana de inima, razand de prostia dracului, iaca si acesta se inturna gafuind.
      -Ma! da sprinten si sprintaroi copil mai ai, drept sa-ti spun! Cand aproape-aproape sa pun mana pe el, i-am piedut urma si sa te duci, duluta!
      -Samana tatane-sau, sireicanul, zise Danila. Ei, mai ai pofta sa te-ntreci si cu mine?
      -Ba mai pune-ti pofta-n cui! Mai bine sa ne intrecem din tranta.
      -Din tranta? Doar de ti-i greu de viata. Ma! Tot am auzit din batrani ca dracii nu-s prosti; d-apoi cum vad eu, tu numai nu te dai in gropi, de prost ce esti. Asculta! Eu am un unchi batran de 999 de ani si 54 de saptamani, si de-l vei putea tranti pe dnsul, atunci sa te intreci si cu mine, dar cred ca ti-a da de nas!
       Zicand acestea, porneste inainte si face semn dracului cu man sa vie dupa el. In fundul padurii sub niste stanci, se afla o bizuine de ursi, peste care daduse Prepeleac, umbland cateodata, ca pusnic ce se gasea, dupa vlastari salbatice si dupa zmeura. Ajungand ei aproape, Danila zise:
       -Iaca lacasul unchiului meu. Intra inlauntru; ai sa-l gasesti dormind in cenusa, cu nasul in taciuni. De vorbit nu poate vorbi, ca maselele si dintii i-au cazut mai bine de o mie de ani ...
       Dracul, cand n-are ce face, stiti ce face ... Intra inlauntru si incepe a-si purta codita cea barligata pe la nasul unchesului. Atata i-a trebuit lui mos Ursila si apoi las pe dansul! Deodata sare manios din barlog, hat! dracul subsuaora si-l strange cu atata putere, de era bietul drac sa-si deie sufletul si ochii i-au iesit din cap cepele de mari.
       -Na! nu cauti s-o gasesti, zise Danila, care privea de departe valmasagul acesta si se strica de ras.
       Dar nu stiu ce face dracul, ca face el ce face si cu mare greu scapa din labele lui mos Ursila. Danila cum vede pe drac scapat teafar, se face ca-l scoate.
       -Ia las, mai omule, las! nu-ti mai face obraz. Daca ai stiut ca ai un bunic asa de grobian, pentru ce m-ai indemnat sa ma lupt cu el?
       -Da ce? Nu ti-a placut? Hai si cu mine!
       -Cu tine si numai cu tine m-oi intrece din chiuit; si care a chiui mai tare, acela sa ieie banii.
       "Bun!...zise Danila, in gand. Las ca te-oi chiui eu."
       -Mai Michiduta! ia chiuie tu intai, sa aud cum chiui.
       Atunci dracul se craceste c-un picior la asfintit si cu unul la rasarit; s-apuca zdravan cu mainile de portile ceriului, casca o gura cat o sura si cand chiuie o data, se cutremura pamantul, vaile rasuna, marile clocotesc si pesti din ele se sparie; dracii ies din iaz cata frunza si iarba! Si oleaca numai de nu s-a rasipit bolta cerului. Danila inca sedea calare pe burduful cu bani si tinandu-si firea zise:
       -Ma! sa numai asa de tare poti chiui? Eu mai nu te-am auzit. Mai chiuie odata!
       Dracul mai chiuie si mai grozav.
       -Tot nu te-am auzit. Inca odata.
       Dracul chiuie si a treia oara, asa de tare, de credeai ca s-a rupt ceva intr-insul.
       -Acum nu te-am auzit nici atata...Asa-i c-a venit si randul meu?
       -Mai asa!
       -Mai Michiduta! cand oi chiui eu, ai sa asurzesti s-au sa-ti sara creierii din cap. Inteles-ai tu? Insa eu iti priesc bine, daca-i vrea sa ma asculti.
       -In ce fel?
       -Ia sa-ti legi ochii si urechile c-un stergar, daca mai vrei sa mai traiesti.
       -Leaga-mi ce stii si ce nu stii, numai sa nu mor!
       Atunci Danila lega strans c-un stergar gros de calti ochii si urechile dracului, ca la "baba-oarba"; apoi ia o drughineata groasa de stejar in mana, caci cat era de pusnic Danila, tot mai mult se bizuia in drugheneata decat in sfanta cruce, si pac! la tampla dracului cea dreapta, una!
       -A...leu! destul! Nu mai chiui.
       -Ba, nu! Stai, Sarsaila, tu cum ai chiuit de trei ori? Trosc! si la stanga, una.
       -Va...leu, destul!
       -Ba nu-i destul. Si-i mai trage si-n numele tatalui, una.
       -A...leu! striga dracul ingrozitor. Si cu ochii legati cum era, vaicarindu-se grozav si zvarcolindu-se ca sarpele, se arunca in iaz, spunandu-i lui Scaraoschi cele intamplate si ca nu e de glumit cu vrajitorul acesta.
       Danila insa ofta din greu langa burduful de bani si se tot framanta cu gandul ce-i de facut? Cand iaca al treilea drac i se infatoseaza inainte cu un buzdugan strajnic de mare in mana, pe care il tranteste la pamant si zice:
       -Mai omule, ia acum sa te vad. Cine a azvarli buzduganul ista mai tare in sus, ai aceluia sa fie banii.
       "Na Danila- zise el in gandul sau - asa-i c-ai sfeclit-o?"
       Dar vorba aceea: Nevoia invata pe caraus.
       -Ia azvarle-l tu intai, mai dracule!
       Atunci dracul ia buzduganul de coada, si cand il zvarle se suie asa de tare, de nu se mai vede si abia dupa trei zile si trei nopti, cazand jos cu mare stasnicie, s-a cufundat in fundul pamantului de s-au zguduit temeliile lumii.

       -Ia zvarle-l si tu acum, zise dracul ingamfat.
       -L-oi azvarli eu, nu te necaji, dar scote-l mai intai la fata pamantului, cum a fost si la tine. Dracul asculta si-l scoate.
       -Haiti! mai rapede, mai rapede, ca n-am timp de asteptat.
       -Mai ingaduieste putin,tartarule, ca nu te trag copiii de poale.
       Dracul ingaduie, caci n-are incotro.
       Nu trecu mult si ziua se calatori. Ceriul era limpede si luceferii scipitori radeau la stele, iara luna scotand capul de dupa dealuri, se legana in vazduh, luminand pamantul.
       -Da nu-l mai azvarli, mai omule?
       -Ba am sa-l zvarl de acum, dar iti spun inainte sa te stergi pe bot despre dansul.
       -De ce?
       -Iaca de ce: vezi tu colo in luna niste pete?
       -Le vad.
       -Acolo-s fratii mei din cea lume. Si, Doamne, mare nevoie mai au de fier, pentru potcovit caii. Uita-te bine si vezi cum imi fac semn cu mana, sa le mdau buzduganul ista. S-odata puse mana pe dansul.
       -Stai, nepriceputule, ca buzduganul ista il avem lasat mostenire de stamosul nostru si nu-l putem da nici pentru toata lumea. Si odata-i smuceste buzduganul din mana si fuga cu el in iaz, spunandu-i lui Scaraoschi ce era sa pateasca cu buzduganul. Atunci Scaraoschi, ingrijit si manios grozav, chema inaintea sa toata dracimea si batu din picior, strigand:
       -Acum in clipa sa se aleaga unul dintre voi care sa mearga si sa afuriseasca pe acel proclet si vrajmas cumplit.
       Pe loc si vine unul inaintea sa, tremurand.
       -Sa traiti, marsevia voastra! Eu ma duc sa indeplinesc nelegiuita voastra porunca.
       -Mergi! Si daca-i fi mester si-i izbuti, sa stii c-am sa te fac mai mare.
       Atunci dracul porneste c-o falca-n cer si una in pamant, si intr-o clipa si ajunge la pusnicul Danila.
       -Mai omule, zise dracul. Tu cu smecheriile tale ai turbat toata dracimea, da acus am sa te var si eu in toate grozile mortii. Hai sa ne blestemam, si care dintre noi amandoi a fi mai mester, acela sa ieie banii.
       S-odata si-ncepe dracul a boscorodi din gura si a descanta ca nu stiu ce face, de-i poceste lui Danila un ochi din cap. Saracul Prepeleac! Se vede ca i-a fost scris, tot el sa rasplateasca si pacatele iepei fratine-sau, ale caprei, ale gansacului logodit si ale boilor ucisi in padure. Pesemne blestemul gastelor vaduvite l-au ajuns, sarmanul!
       Doamne! Multe mai are de patimit un pustnic adevarat, cand se departeaza de poftele lumesti si se gandeste la fapte bune! ... Prepeleac pustnicul se stricase de tot acum cu dracul...S-apoi ce este mai gingas decat ochiul? Danila crapa de durere, dar oricat il durea de tareel tot isi tinu inima cu dintii,si zise:
       -Nu ma sperii tu cu de-alde aceste, demon spurcat ce esti. Am sa te fac sa-ti musti mainile si ma pomenesti in toata viata ta!
       -Da, da, nu mai dondani atata din gura, si blesteama si tu acum, sa te vad cat de mester esti.
       -Ai sa iei burduful cu banii in spate si-ai sa mergi la casa mea, ca blestemurile parintesri nu-s la mine. Inteles-ai?
       Si cum zice, incaleca si Danila pe burduf, iara dracu-i umfla in spate si zboara iute ca gandul, taman la casa lui Danila Prepeleac.
       Copiii si nevasta lui, cand au vazut un bivol zburand pe sus, au rupt-o la fuga, inspaimantati. Danila insa a inceput a-i striga pe nume si ei cunoscand glasul lui, s-au oprit.
       -Dragii tatei, baieti! Ia veniti incoace si aduceti cu voi si blestemurile parintesti: ragila si pieptenii de pieptanat calti!
       Baietii incep a curge toti, care dincotro, cu blestemurile parintesti in mana. Ii venise acum si lui Danila apa la moara.
       -Puneti mana, copii, pe jupanul ista, si incepeti a-l blestema cum iti sti si voi mai bine, ca sa-i placa si dumisale.
       Atunci, lasa pe copii, ca si dracul fuge de dansii. Au tabarat cu toti pe dansul si l-au schingiuit dupa placul lui Danila. Si-a inceput dracul a tipa cat il tinea gura; si scapand cu mare greu din mainile lor, harscait si stalcit cum era, a lasat si bani si tot, si sa-a dus pe urlati, dupa ceilalti.
       Iara Danila Prepeleac, nemaifiind suparat de nimeni si scapand acum deasupra nevoii, a mancat si a baut si s-a desfatat pana la adanci batranete, vazandu-si pe fiii fiilor sai imprejurul mesei sale.


Danila Prepeleac


Aceasta pagina a fost accesata de 8580 ori.