Intimplare la critica domnului Nadejde asupra partei stiintifice din cartea de cetire Invatatoriul copiilor

Intimplare la critica domnului Nadejde asupra partei stiintifice din cartea de cetire Invatatoriul copiilor

de Ion Creanga

Felicitam cu placere vointa in bine a domnului I. Nadejde, cetind critica domniei-sale din Contemporanul, no. 6, sub titlul Partea stiintifica din "invatatoriul copiilor", intrucit curiozitatea sa nu cere alta multamire decit aceea de a-si colinda spiritul pe nesfirsitul cimp al stiintei, care-i suride pe acest timp de seceta cu atita bunavointa.

insa toata furia ursului indreptata asupra citorva albine?!

E vorba despre o carte de cetire, careia, daca-i lipseste perfectia, dupa insusi domnia-ta, credem ca nu i se poate tagadui o valoare relativa distincta, cercetind cartile ce figurau si, poate, mai figureaza inca in uzul invatamintului primar. si greu este, caci multe sudori ne-au curs de pe frunte, si multe nopti intregi ne-a rapit cartea invatatoriul copiilor, pana ce am adus-o in stare de a nu da stiintei decit foarte putina materie de criticat.

Credem ca merita o soarta mai dulce, o privire mai blinda, o menajare, cel putin relativa, in locul pasionatelor rinduri, cu cari sagetati asa de aprig tendinta spre bine a unor oameni cari, de la 1864 si pana astazi, am sacrificat mult din putinul ce am putut cistiga, pe vremile acele, in folosul instructiunii de intaia cerinta sau scoala pentru incepatori.

Adevarat, " cu greu se alcatuieste o buna carte de cetire, dupa cum dumneavoastra insisi marturisiti, chiar cind stie cineva singur foarte bine lucrurile despre cari vrea sa scrie; si cind nu poseda nici cunostintele trebuitoare, atunci face o fapta rea".

Adica faptuitori de rele, criminali sintem, pentru ca am indraznit a pricepe nevoia unei carti incepatoare mai apropieta de cerintele pedagogice decit precedentele, de ale caror vitioase cuprinsuri, domnul mieu, nu se scandalizaza speculantul, ci invatatoriul constiincios, nu cel ce "n-a impuns odata cu sula", ci omul care-si iubeste meseria, si pentru aceasta sintem de condamnat?!

Cu adevarat sint citeva gresele, care, toate la un loc, nu alcatuiesc nici o pagina din intreaga carte. Dar, drept vorbind, se poate pretinde unui institutoriu sa poseda cunostintele inalte ale unui profesor de liceu sau de facultate?! - Negresit ca nu.

Ce-am putut scrie de la noi, am scris; ceea ce nu puteam sti prin noi insine, am cerut de la altii, extragind din carti romanesti in uzul scoalelor secundare bucatile stiintifice de care ne inculpati.

Orice om cu minte nu poate cere unui institutor lipsit de mijloace si de timp a sta direct in curentul modificatiunilor si descoperirilor stiintifice; de aceea rugam pe criticul nepartinitoriu si constiincios sa ne puie in vedere indreptarile cuvenite, spre a tine sama de ele la editia viitoare.

Rugam asemene pe domnul I. Nadejde sa nu-si faca asa de mare naluca despre " morile de vint ", nici sa grabeasca a se turci, dupa cum zice, caci si acolo da de " mina lui Dumnezeu cea nevazuta", care, daca nu ne-ar fi gaurit pielea in dreptul ochilor, nu ne-am putea vedea greselile unii altora.
Intimplare la critica domnului Nadejde asupra partei stiintifice din cartea de cetire Invatatoriul copiilor


Aceasta pagina a fost accesata de 3655 ori.